1986

1986

1986 Hakkında

Kostik(sodyum hidroksit) nedir?

Bir diğer adı sodyum hidroksit olan kostik kimyasal formülü NaOH şeklindedir. Yakıcı ve arındırıcı olarak ifade edilen Caustic İngilizce kelime anlamını taşımaktadır. Cilt ile temas etmesi sakıncalı olan kimyasal zararlı olmaktadır. Beyaz renkli nem çeken madde kimya endüstrisinde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Temel bileşenler arasında yer alan ürün kokusuz, suda kolaylıkla çözünebilen, sabun hissi uyandıran, yumuşak ve kaygan bir çözelti şeklindedir. Sıvı ya da katı haldeki sodyum hidroksitin katı hali payet ve boncuk şeklindedir. Sıvı haliyse sulu ve kaygan bir çözelti şeklinde olmaktadır. Nasıl olduğu tam olarak bilinmeyen kostik maddesi 1807 senesinde Humphrey Day tarafından bulunmuştur. Eldiven takılmadan dokunulduğunda kaşındırıcı etkiye sahip olan ürün doğal olarak meydana gelmez ama üretimi oldukça kolay şekilde gerçekleşmektedir.

 

Kostik Nerelerde Kullanılır?

Kostik maddesinin kullanım alanlarına baktığımızda karşımıza bazı alanlar çıkmaktadır. Bu alanlar;

Lavabo, kanalizasyon ve arıtma işlemleri yapılırken, Boruları temizlerken, Kötü kokuyu arındırırken ve asit kontrolünü sağlarken, Tekstilde ürün artıklarının uzaklaşması için, Kağıt sektöründe yapıştırıcı ve kağıt hamuru yaparken, Kimyasal madde üretiminde sodyum aluminat, silikat oksit ve zeolt üretmek için, Deterjan sektöründe fırın ve botu temizleyici madde yapımında, Gıda sektöründe meyve, sebze kabuğunu soymak, yumuşatmak ve karartmak için, İlaç sektöründe aspirin ve antiseptik üretiminde, Maden sektöründe, Petrol arama işlemlerinde kullanılmaktadır.

Laboratuvarlarda asidik olan gazları yakmak için kullanılacak olan kostik endüstride pek çok kimyasal madde yapımında ve petrol rafinelerinde kullanılmaktadır. Suyla temas etmesi ile birlikte 5 dakika içerisinde sıcaklığın 50 dereceye kadar çıkması mümkün olmaktadır. Uygulama yaklaşık olarak 15 dakika sıcaklığın korunmasını sağlamaktadır.

 

Kostik kullanımında nelere dikkat edilmelidir?

Kostiğin evde çeşitli amaçlar için kullanıldığı belirtilmiştir. Ancak tehlikeli kimyasal grubuna girdiği için evde bulundurulması tehlikelidir. Su ile tepkimeye girdiğinde alev ve ısının ortaya çıkabilecek olması büyük tehlikelere neden olmaktadır. Ciltten uzaklaşması gereken ürün direkt temas etmesi halinde zararlı olabilmektedir. Kostik ile direkt olarak uğraşmak çokta kolay bir iş değildir. Asit bazlı malzeme olan kostik çok iyi bir dezenfektan olduğu için suyla birleştiğinde ısı açığa çıkmaktadır. Yakıcı olduğu için cilde, solunum yollarına ve göze zarar vermesi söz konusu olmaktadır. Bu nedenle kullanım sırasında mutlaka gözlük, eldiven takılması gerekmektedir. Kokusu için solunum yollarının korunması ve kokuyu içeriye çekmemek gerekmektedir.

 

ÜRÜN KULLANIM ALANLARI: Kostik sodanın birçok kullanım alanı mevcuttur. Dünyada üretim miktarı tüketime dayalı olarak arz/talep ilişkisine göre sürekli yükselmektedir. Yılda 70-80 milyon ton arasında üretim ağına sahiptir.

 

Su arıtma ve yağ temizlemede Yapıştırıcı yapımında Birçok sanayi alanında pH dengelemek için Deterjan üretiminde İlaç yapımında Son işlemde Ağartma(beyazlatma) olan üretimlerde Kâğıt sanayinde Boya sanayide Arıtma sektöründe Yapay ipek yapımında Zeytin fabrikalarında Patlayıcı yapımında Tekstil fabrikalarında Petrol rafinelerinde gibi birçok kullanım alanı olan kostik(sodyum hidroksit) doğada direk olarak bulunmaz. Birkaç işlem sonucu üretilerek piyasada satışa sunulur.

 

 

 30 kg lık bidonlarla, 1000 Lt lik IBC tanklar ile ve tanker ile satışı yapılmaktadır.

 


1986 Genel MüdürlüğüKonyailinde bulunmaktadır.

1986 adres ve iletişim bilgileri:

Adres:GRANTA KİMYA

Daha Fazla

Kimya Sektörü Çalışan Profili

Kimya sektöründe çalışanların iş alanları

Aşağıdaki bilgiler, şuanda çalışanların ortak verilerine göre analiz edilmiştir.

  • Üretim / Kalite
    26474
  • Satış
    21168
  • Finans / Mali İşler
    12907
  • İdari İşler / Ofis
    8566
  • Mühendislik
    5793
Kimya sektöründe çalışanların mezun oldukları bölümler

Aşağıdaki bilgiler, şuanda çalışanların ortak verilerine göre analiz edilmiştir.

  • İşletme
    24280
  • Kimya
    12723
  • Kimya Mühendisliği
    10780
  • İktisat
    5857
  • Diğer
    5300
Kimya sektöründe çalışanların öğrenim seviyesi

Aşağıdaki bilgiler, şuanda çalışanların ortak verilerine göre analiz edilmiştir.

  • Lisans Mezunu
    51385
  • Lise Mezunu
    24865
  • Ön Lisans Mezunu
    17161
  • Yüksek Lisans Mezunu
    10551
  • Lisans Öğr.
    8206

Kimya sektörü iş ilanlarında en çok yayınlanan pozisyonlar

Aşağıdaki bilgiler, şuanda çalışanların ortak verilerine göre analiz edilmiştir.

Top 5 Pozisyon
Satış Temsilcisi198
Kimya Mühendisi177
Bölge Satış Sorumlusu166
Kimyager142
Muhasebe Elemanı93

Kimya sektöründeki diğer iş ilanları

Muhasebe Personeli
NCH İTH. İHR. VE TİC. LTD. ŞTİ
İstanbul Anadolu Yakası
Dün
Cari Hesaplar ve Tahsilat Sorumlusu
NCH İTH. İHR. VE TİC. LTD. ŞTİ
İstanbul Anadolu Yakası
Dün
Satış Destek-Operasyon Sorumlusu Back Office
TOLKİM DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
İstanbul Anadolu Yakası, Ankara - Çankaya
Son 1 Hafta
Kalite Kontrol Görevlisi
KEMİPAZ KİMYEVİ ENDÜSTRİYEL MALZEMELERİ İMALATI BOYA PAZARLAMA LTD.ŞTİ.
Ankara, Ankara - Sincan
Son 1 Hafta
Cari Hesap ve Tahsilat Uzmanı
URAS HOLDİNG A.Ş.
İstanbul Avrupa Yakası - Bahçelievler
Son 1 Hafta