Ana Sayfa İnsan Kaynakları İnsan Kaynakları Uzmanları için İş Görüşmesi Taktikleri

İnsan Kaynakları Uzmanları için İş Görüşmesi Taktikleri

3155
0

İnsan Kaynakları uzmanları için mülakatlar iş tanımlarının en önemli parçalarından biri. Açık bir pozisyonla ilgili birçok kişiyle görüşecek ve en doğru adayı seçmek için belki de saatler harcayacaklar. Bu yazımızda uzmanların iş görüşmelerinde doğru adayı yakalamak için tavsiye ettiği 5 soruyu ve yanıtlarının neleri ortaya çıkardığını anlatacağız.

İnsan kaynakları uzmanları bir adayı şirket bünyesine katmadan önce pek çok aşamadan geçiren ve titizlikle gerekli incelemeleri yapan kişiler olarak görev yapıyor. Ve bu sürecin en önemli parçalarından biri de elbette iş görüşmeleri. İşe alınacak kişinin şirket kültürüne uyum sağlayıp sağlayamayacağı ve uzun vadeli planlar için hangi katkıları yapabileceği belirlemek için en önemli detaylar bu görüşmelerde ortaya çıkıyor.

Mülakat süreçleri şirketten şirkete farklılıklar gösteriyor. Bazı şirketler telefonla ön eleme yöntemini kullanıyor, bazı şirketler yapay zekalı mülakat süreçlerini bazıları ise direkt görüşmeye çağırmayı tercih ediyor. Yöntem ne olursa olsun, görüşme yapılan kişinin işe bakış açısını net bir şekilde öğrenmek gerekiyor.

Uzmanlar bir iş görüşmesinde sorulması gereken 5 soru ve alınması gereken yanıtlar hakkında aşağıdaki başlıkları öneriyor.

Kültürel Ortama Uyum

Adayın çalışacağı şirkete kültürel uyumu en önemli başlıklardan biri. Bulunduğu şirkete uyumlu olmayan bir çalışanı işe almak tüm kültürün değişiminde önemli sonuçlara neden olabiliyor. Görüşme yapılan mecra ne olursa olsun adayın önceki iş tecrübelerinde ne tür bir kültürel atmosferde yer aldığını öğrenmek gerekiyor. Örneğin aşağıdaki örnekte yer alan soru sorulabilir:

  • İşyerinizin harika bir kültüre sahip olduğu bir dönemden bahseder misiniz? Yönetim bunu teşvik etmek için ne yaptı? Bununla birlikte işyerinin çok stresli olduğu bir zamandan bahseder misiniz? Sizce yönetim neyi yanlış yaptı?

Cevabı daraltan bu iki farklı senaryo, adayın genel bakış açısıyla ilgili fikir verebilir.

Yönetim Stili Tercihleri

İşe alınacak kişi tecrübeli ya da tecrübesiz de olsa herkesin tercih ettiği bir yönetilme şekli vardır. Bazıları özerk, müdahalesiz bir yönetim biçiminden hoşlanırken bazıları net hedefler ve yönergelerle çalışmayı tercih edebiliyor. Bunu anlamanın en kolay yöntemlerinden biri aşağıdaki soru olabilir.

  • En çok nasıl yönetilmekten hoşlanırsın? Kişilik stiliniz için ideal yöneticiyi tanımlayın.

Şirketin içerisinde çalışacağı yöneticinin tarzıyla adayın çalışma tarzının birbirine uyması başarıyı çok daha hızlı sağlayabilir.

Öz Farkındalığın Yüksekliği 

Kendi özelliklerinin farkında olmak herkes için hayati bir beceri. Çünkü kişinin güçlü ve zayıf yönleri konusunda dürüst olma yeteneği daha iyi kararlar almasına da yardımcı olur. Örneğin, bir çalışan topluluk önünde konuşma konusunda zorluk yaşadığını biliyorsa, bu becerilerini geliştirebilir veya görevi başka bir çalışana devredebilir. Aşağıdaki soru görüşme maddelerinizin içerisinde mutlaka olmalı:

  • Karşılaştığınız zorlukların üstesinden gelmek zorunda kalsaydınız, hangi alanları geliştirmek için çalışmak isterdiniz?

Burada cevap hem adayın kendiyle ilgili ne kadar dürüst olduğunu ortaya koyabilir hem de görüşen kişiye iş görüşmesi yaptığı adayın güçlü ve zayıf yönleri hakkında fikir verebilir. Hiçbir zorluğu olmadığını söyleyen adaylar ise en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri.  Çünkü elbette herkesin gelişebileceği alanlar vardır ve böyle düşünmeyen insanlar muhtemelen kendilerine karşı dürüst değillerdir.

Çatışma Çözümü Üretme

Çatışma olmayan bir iş yeri hemen hemen yoktur diyebiliriz. Birbirinden farklı birçok insanın bir arada çalıştığı iş yerlerinde çatışma olması da olağan bir haldir. Ancak işe alınan kişinin bu engellerle ve çatışmalarla başa çıkma çözümü önemli ipuçlarını içinde barındırıyor.

  • İş yerinde karşılaştığınız bir çatışmayı ve bununla nasıl başa çıktığınızı anlatabilir misiniz?

Çıkan çatışmanın türü ve bu çatışmayı çözmek için hangi özelliklerini kullandığını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Durumu ne açıdan ele aldığı, sakin kalma becerisi ve çözüm için yaptığı iş birlikleri sonraki süreçler için fikir edinilmesini sağlayabilir.

 Detay Odaklılık

İş yapış biçimlerinde ayrıntılara dikkat eden çalışanların, daha az denetime ihtiyaç duyularak sorumluluk alabileceği herkes tarafından bilinir. Adayın detay odaklı olup olmadığını anlayacak eski, klasik ama güzel bir soru var.

  • Neden şirketimizde çalışmak istiyorsunuz?

Bu soruyu sorduğunuzda adayın mülakata ne kadar iyi hazırlandığını daha iyi anlayabilirsiniz. Yanıtları size şirketinizi araştırıp araştırmadığını gösterir. Detaycı bir aday görüşmeye geleceği şirketi mutlaka önden dikkatlice araştırmıştır.

Kaynak: Entrepreneur

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz