Ana Sayfa İnsan Kaynakları Uzaktan Çalışmanın En Verimli Yolları

Uzaktan Çalışmanın En Verimli Yolları

4267
0

Uzaktan çalışmak artık bir yaşam biçimi. Oysa bu çalışma şeklini daha yeni deneyimleyenler ya da daha önce ofiste çalışmaya alışkın olanlar da var. Evet, doğru yöntemler bulunursa bu bir fırsat. Peki en verimli şekilde uzaktan nasıl çalışılır?

Son 5 yılda yaşanan dönüşüm iş dünyasında belki de başka hiçbir zaman yaşanmadı. Çünkü pandemi oldu ve sokağa çıkamayan insanlar için yeni çalışma biçimleri bulunmak zorundaydı. Ve bugün gelinen noktada uzaktan çalışma artık iş hayatının yeni normali.

Her ne kadar artık süreçlerin olağan bir parçası olsa da uzaktan çalışmak hâlâ alışılmaya çalışılan ve en verimli yollar için araştırmalar yapılan bir yöntem. Uzmanların bu çalışma yöntemi için çeşitli tavsiyeleri var. Bu önerileri bir araya getirdik:

Uyuduğunuz yer bir çalışma alanı değildir

Erica Casper Wired’da yayınlanan yazısında bu konuyla ilgili olarak keyifli bir anlatım yapıyor. Uyku alanının bir sığınak, rahatlama ve gevşeme yeri olması gerektiğine dikkat çeken uzman, “Günlerinizi dizüstü bilgisayarınızla yastıklara dayalı olarak geçiriyorsanız, rahatlamıyorsunuz demektir. Aslında kendinize yatağın meşgul ve muhtemelen stresli bir alan olduğunu öğretiyorsunuz” diyor. Bu nedenle çalışma alanının ayrı olarak belirlenmesi çok önemli. Yatakla iş alanı arasında mesafe olması işe odaklanmayı artıyor. Bunun için özel bir çalışma alanı olmasına gerek yok, önemli olan yataktan kalkmak ve çalışmak için ayrı bir alanı seçmek. Ayrıca bunun için rutinler oluşturmayı seçenler de var. Her sabah aynı saatte kalkıp işe gider gibi ev kıyafetlerini çıkarıp rahat ama farklı kıyafetler giymek bir çözüm olabilir.

Çalışma arkadaşlarınızla sürekli iletişim halinde olun

Uzaktan çalışırken yöneticilerin en çok endişelendiği konunun gerçekten çalışılıp çalışılmadığı olduğunu biliyoruz. Bu konuda yayınlanan bir başka uzman görüşünde de sürekli iletişim halinde olmanın önemine değiniliyor. Burada elbette güven en önemli ayrıntı.

Bu nedenle hem karşılıklı güveni oluşturmak hem de verimli ve hızlı bir şekilde iletişim kurulabilmesi için şu yöntemleri izleyebilirsiniz:

  • Bilgisayarınızda ekiplerin ortak olarak kullandığı iletişim programlarını açık ve online halde tutun.
  • E-mailler ya da sohbet programları görüşme için yeterli kalmadığında videolu görüşmelere her zaman hazır olun. Mümkün olduğunca bu görüşmeleri kameralar açık şekilde yapmaya çalışın.
  • Ara sıra bilgisayarınızdan uzaklaşmanız ya da ara vermeniz gerekirse kullandığınız programın notlar kısmına ne zaman döneceğinize dair notlar bırakın.

Kısacası ekiple sürekli iletişim halinde olmak hem sizin hem ekibinizin iş yükünü azaltır.

Listeler güzeldir!

Bazıları için planlı çalışmak bolca liste tutmak demektir, bazıları ise işin doğal akışında çalışmayı tercih eder. Oysaki listeler güzeldir…

Sürekli size ne yapacağınızı söyleyen bir yöneticinizin olmaması güzel bir fikir ancak bu da işleri önceliklendirmek ve doğru sırayla yapmak sizin göreviniz olduğu anlamına geliyor. O nedenle yapılacak işler ve son teslim tarihleri listeleri hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştırabilir. Bu konuda sadece defterleri de seçebilirsiniz ya da kullanımı kolay bazı uygulamaları da tercih edebilirsiniz. Yakın gelecekte yapılacaklar, ileriki tarihler ve bu işlerler ilgili ara güncellemeler çok faydalı bir iş akışı yaratabilir.

Yedekleyin sonra bir kez daha yedekleyin

Uzaktan çalışmak sadece evden çalışmak anlamına gelmiyor. Bazen bir cafe’de bazen bir havaalanında çalışabilirsiniz ve buraların internet güvenlikleri sandığınız kadar iyi olmayabilir. Ayrıca bilgisayarınızla ilgili çokça problem de yaşayabilirsiniz. O nedenle dosyalarınızı güvende tutmaya özen gösterin. Farklı alanlar üzerinde yedeklemeler almaya özen gösterin. Özellikle bulut üzerinde yaptığınız yedeklemeler aynı zamanda her yerden dosyalarınıza erişim sağlamanıza da fayda sağlayacaktır. Dosyalarınızı belirli bir anlam sırasıyla kaydetmeniz ve dilediğiniz zaman arayıp bulabileceğiniz bir format belirlemeniz de çok önemli elbette. Karmaşıklıktan uzak ve güvenli bir dosyalama sistemi, sizin istediğiniz yerden özgürce çalışmanıza imkan tanıyacaktır.

Sağlıklı yaşamayı ihmal etmeyin

Evden çalışmak her anınızda yoğun çalışacaksınız anlamına gelmiyor. Ofisinizde de mola verdiğiniz zamanlar olduğunu unutmayın. Ayağa kalkmalı, arada sırada hareket etmeli ve bilgisayarınızdan uzaklaşmak için düzenli molalar planlamalısınız. Molalar, konsantrasyonunuzu yeniden toplamanıza ve odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca hiç evden çıkmadan günler geçirmek yerine düzenli olarak yürüyüşler yapmak ve bazı alışverişlerinizi online değil mağazaya/markete giderek yapmak çok sağlıklı bir çözüm olabilir.

Öte yandan uzaktan çalışma biçimine yeni geçtiyseniz bunun için kendinize bir zaman vermeli ve doğru akışı bulmak için çözüm yolları aramalısınız. Verimsiz olduğunuzu düşünmek yerine en verimli yolu bulana kadar farklı yöntemler aramaya devam etmelisiniz.

Tüm bu çalışmalar üretkenliğinizi artırdığı gibi ekibinizle olan uyumunuzu ve yöneticilerinizin sizin iş sonuçlarınızla ilgili fikirlerini de olumlu yönde etkileyecektir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz