Ana Sayfa İş Arama İş Başvurusunda Bu Hataları Yapmayın

İş Başvurusunda Bu Hataları Yapmayın

3811
0

Özgeçmiş hazırlarken yapılması gerekenlere dair pek çok bilgiye ulaşabiliyoruz. Ve tabii mülakat sırasında yapılacaklara dair de. Oysa işe alınmanın en önemli aşamalarından biri doğru başvuruyu yapabilmekten geçiyor. Bazı kritik hatalar ise daha başvuru sırasında elenmeye neden oluyor.

İş aramak çokça rekabet ve bir o kadar da kararlılık gerektiriyor. Uzmanlar uzun zamandır bu konu hakkında araştırmalar yapıyor, iş hayatıyla ilgili doğru stratejileri oluşturmaya çalışıyor. Ancak birçok uzmanın hem fikir olduğu konulardan biri sadece mülakat aşamasında değil daha özgeçmiş ve başvuru aşamasında da yapılması gerekenlere odaklanmak. Bu konuda en çok kaçınılması gereken hataları bir araya getirdik.

Özgeçmişinizde Çok Fazla Bilgi Vermek

Elbette sizi tanıtacak ve hakkınızda ilk izlenimi yaratacak olan bilgi metni CV’ler. Ancak burada detaylara boğulmamaya ve özellikle başvurduğunuz işle ilgisi olmayan tecrübeleri anlatmamaya dikkat edilmesi gerekiyor. Hakkınızda vereceğiniz çok fazla bilgi bir noktadan sonra okuyan kişi için kafa karışıklığı niteliği taşıyor.

Çok Uzun Bir Ön Yazı Yazmak

Özgeçmişinizi ilk okuyan kişinin iş başvurunuzla ilgili kişisel nedenlerinizi bilmesine ya da bu konudaki öznel yorumlarınıza ihtiyacı yok. Burada anlatılması gereken CV’nin detaylarında gözden kaçmasını engelleyecek işle ilgili öne çıkan yetenekleriniz olmalı. Kısa ve öz bir ön yazının, sizin sonuç odaklı olduğunuzu da gösterecek bir detay olduğunu akılda tutmak gerekiyor. Nitelikleriniz, işe olan uygunluğunuz ve tek bir cümleyle sizin meslek hayatınız için önemine değinebilirsiniz.

En Çok Kullanılan CV Örneklerini Hemen İnceleyin.

İşe Neden Uygun Olduğunuzu Belirtmemek

Başvurduğunuz iş için özelleştirilmemiş genel bir başvuru diğer başvuruların arasında kolayca kaybolabilir. Oysa başvuru yaptığınız işe neden uygun olduğunuzu, mesleğiniz için yapacağı katkıları öne çıkarırsanız hem özenli ve detaylı bir iş başvurusu yapmış olursunuz hem de diğer adaylar arasından çok daha kolay fark edilebilirsiniz. İşle sizin aranızdaki doğru eşleşme olduğunuzu siz göstermeli ve işe alım yapan kişi için tahminlere yer bırakmamalısınız.

Başvurunun Genel Kurallarını Aksatmak

Bazı işler için hazırlanan iş ilanları çeşitli son başvuru tarihleri, test katılımları ya da belirli kuralları takip etmenizi gerektiriyor. Bu nedenle iş başvurusunda belirtilen zamanları ve uygulamaları tam olarak gerçekleştirmek gerekiyor. Tarihleri not etmeli, sınavlara zamanında katılmalı ve başvuru için istenilen evrakları hazır bulundurmalısınız.

Uygun Olmadığınız İşlere Başvurmak 

Bu yıllardır yapılan bir hatadır, diyebiliriz. Sadece başvuru yapmış olmak için herhangi bir işe başvurmayın. Sizinle ve özgeçmişinizle bire bir uyumlu ya da en azından ön yazınızda neden o işe başvuru yaptığınıza dair mantıklı bir sebep yoksa yanlış bir başvuru süreci geçiriyorsunuz demektir.

Referanslara Yer Vermemek ya da Yanlış Referans Göstermek

Daha önce herhangi bir işte çalışmasanız dahi sizin iş yapış biçimlerinizle ilgili fikir verecek birileri mutlaka vardır. Öğretmenleriniz, akademisyenleriniz, staj yaptığınız ya da gönüllü olarak çalıştığınız projeler… Çalıştıysanız da önceki iş tecrübelerinizin içerisinden birkaç kişiyi referanslarınıza eklemeyi unutmamanız gerekiyor. Bu kişilerin aranacağından haberdar olmaları elbette önemli. Başvuru yaptığınız iş konusunda gelebilecek potansiyel sorular hakkında onları mutlaka bilgilendirmelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz