Ana Sayfa İnsan Kaynakları Güncel haberler Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

489
0

Emeklilik her çalışan için sonunda planları yapılan o dönem… Özellikle Türkiye’de konu üzerine çokça tartışma yapılıyor, hesaplamaları günden güne değişiyor ve her zaman çok büyük kitleleri ilgilendiriyor. Ne kadar emekli maaşı alınacağı ise en önemli soru. Bu nedenle 2024 emekli maaşı rehberi oluşturduk ve emekliliğe dair tüm akla takılanları bir araya getirdik.

Uzun yıllar boyunca iş hayatının içerisinde olan herkes bir gün emeklilik planları yapar Yaşlandığımızda nasıl bir güvencemiz olacağı elbette çok önemli. Bu konuda Türkiye her zaman gündemi yoğun bir süreçten geçti. Süreçler değişti, yeni hesaplamalar yapıldı, öte yandan 2023 yılında yeni bir düzenleme daha getirildi. Yıllarca yapılan planların sonunda “Ne kadar emekli maaşı alacağım?” sorusunun yanıtı ise her dönemde değişiyor. Emekli maaşını hesaplarken sürecin nasıl işlediğini ve ardından da hesaplamaların yapılacağı ilgili internet adreslerini öğrenmekte fayda var.

Emekli Maaşı nedir? Nasıl Hesaplanır?

Emeklilik maaşını kavram olarak aktarmak gerekirse; çalışma hayatında belirli bir süre içinde işçi, iş sahibi ya da memur olarak yer alan kişilerin belirli bir süre devlete ödedikleri primler sonucunda almaya hak kazandıkları düzenli olarak alınan gelir olarak özetlenebilir.

Sistem nasıl işliyor?

Prim Ödemeleri

Emeklilik maaşı hesaplamasında en önemli faktör elbette bireyin çalışma hayatı boyunca ödediği primler oluyor.  Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen prim oranlarına göre her çalışanın maaşından kesilen primler, emekli maaşının belirlenmesinde temel faktör olarak yer alıyor. Kısaca anlatacak olursak; prim ödemeleri ne kadar yüksekse, emekli maaşı da o kadar yüksek olabiliyor. Ancak bunun için belirli kurallar gerekiyor.

Çalışma Süresi

Emekli maaşı hesaplamasının diğer önemli unsuru ise kişinin çalışma süresi. Prim ödemelerinin belirtilen süre boyunca düzenli olarak yapılması emekli maaşını olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle, uzun yıllar boyunca sürekli olarak prim ödemesi yapan bir kişinin emekli olduğunda alacağı maaş oranı da değişiyor.

İşyerindeki Görev ve Unvan

Kişinin işyerindeki görevi ve unvanı da emekli maaşını etkileyen sebeplerden bir tanesi. Özellikle üst düzey yöneticiler ve uzmanlık alanında çalışanlar, daha yüksek gelir elde ettiği için emekli olduklarında daha yüksek bir emekli maaşı alabiliyor.

Türkiye’de emekli maaşı, birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Kişinin prim ödemeleri, çalışma süresi, işyerindeki görevi ve unvanı gibi faktörlerin yanı sıra enflasyon, maaş zamları, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) gibi düzenlemeler farklılıklar gösterebiliyor. Ayrıca sigortalılık türü de yine emeklilik için farklı uygulamalara neden oluyor.

İşte Türkiye sigorta sisteminde bulunan sigortalılık türleri ve buna tâbi kişilerin emekli aylıklarını hesaplamaları için takip edeceği internet adresleri:

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

4A Sigortalılık ve emekli maaşı hesaplama  

Özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvencelerin tamamı 4A sigortalılık türüne giriyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4A kapsamında yer alıyor. Bu kapsamda güvencesi bulunan kişiler E-devlet sistemi üzerinde prim gün sayılarını ve ödeme miktarlarını öğrenebiliyor.

Bu kapsamda sigortalı olan çalışanların emekli maaşını hesaplaması için Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait aylık maaş hesaplama sayfasına gitmesi ve aşağıdaki bazı bilgileri vermesi yeterli.

  • TC Kimlik Numarası
  • SSK Sicil Numarası
  • Baba Adı
  • Nüfus İli ve Doğum Tarihi

4A Emekli Maaşı Hesaplama Sayfası

4B Sigortalılık ve emekli maaşı hesaplama  

Daha önce Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK’ya bağlandı ve artık 4B sigortalılık adıyla sistemde yer almaya başladı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar olarak özetlenebilir. 4B sigortası kapsamında emeklilik maaşı ise şöyle hesaplanıyor:

  • TC Kimlik Numarası
  • Kurum bilgisi
  • Güvenlik Kodu doğrulama

4B Emekli Maaşı Hesaplama Sayfası 

4C Sigortalılık ve emekli maaşı hesaplama  

4C sigortalılık ise daha eski yıllarda Emekli Sandığı olarak bilinen sistem diyebiliriz. Emekli Sandığı, SGK bünyesinde girdikten sonra 4c olarak anılıyor. 5510 sayılı kanuna göre hizmet akdi ile çalıştırılanlar, mahalle ve köy muhtarı olarak çalışanlar, serbest meslek çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, anonim şirket ortakları, komandit şirket ortakları, şirket ve donatma şirketi ortakları ve devlet memuru olarak çalışan tüm kadrolu çalışanlar 4C kapsamına giriyor. Bunun yanında belirli bir adet ve ücret sınırında 1 yıldan az süreli veya mevsimlik olarak sözleşmeli çalışanlar da bu kapsamda değerlendiriliyor. Aşağıdaki bilgilerle emekli maaşı hesaplanabiliyor.

  • Doğum Tarihi
  • Cinsiyet
  • Çalışma Süresi Başlangıç ve Bitiş Tarihi
  • Hizmet Türü

4C Emekli Maaşı Hesaplama Sayfası 

2024 Yılında En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

SSK ve BağKur emeklilerinin de 6 aylık zam oranları Ocak 2024 başında belli oldu. Emekli maaş zamlarındaki artış enflasyon rakamlarının netleşmesiyle belirlendi. Buna göre emeklilerin zam oranının %37,57 olarak gerçekleştirildi. Ancak Ocak ayı bitmeden emekliler için ek zam görüşmeleri yapıldı ve 16 Ocak 2024 günü açıklanan kararla %5 oranında bir zam daha gerçekleştirildi. Böylece en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseldi.

Emekli Promosyonu Nedir?

Emeklilik düzenli bir maaş anlamına geldiğinde finans kuruluşları da daha çok emeklinin kendi bünyesinden emekli maaşı almasını hedefler. Bu nedenle dönem dönem değişen oranlarla emekli maaş promosyonları verir ve emeklilerin maaşlarını kendi bankalarına taşımalarını sağlar. Bu emekliler için ayrıca bir gelir olmasının yanında bankanın sunduğu avantajlara göre başka bazı ek olanaklar da getirir.

Hangi Banka En Çok Emekli Promosyonu Veriyor?

Türkiye’de gelişmiş bankacılık sistemi emekliler için pek çok farklı fırsatlar barındırıyor. Emekliler için Ocak 2024’e ait sundukları promosyon rakamlarını bir araya getirdik.

ING Bank – 10.000 TL Promosyon Fırsatı + 5.000 TL’ye Varan Ek Nakit Promosyon

Türkiye Finans – 12.500 TL’ye Varan Nakit Promosyon + 2.500 TL’ye Varan Nakit Ödül

Akbank – 10.000 TL Promosyon Fırsatı + Promosyona Ek 2.000 TL Chip Para

Albaraka Türk – 6.500 TL’ye Varan Promosyon + 3.500 TL’ ye Varan Ödül

Yapı Kredi  – 9.000 TL’ye Varan Promosyon Fırsatı + 500 TL Ek Nakit Ödül ve Ücretsiz Havale Fırsatı

QNB Finansbank – 8.000 TL’ye varan nakit promosyon + 1.200 TL indirim

Garanti BBVA – 7.500 TL’ye Varan Nakit Promosyon +  1.000 TL ek bonus kazanma fırsatı

Kuveyt Türk –  8.000 TL’ye Varan Promosyon

Fibabanka – 7.500 TL’ye Varan Nakit Emekli Maaş Promosyonu

Türkiye İş Bankası –  7.500 TL’ye Varan Promosyon

ICBC Turkey –  5.000 TL Tutarında Promosyon

TEB – 5.000 TL Promosyon Fırsatı
Halkbank –
5.000 TL’ye Varan Promosyon Fırsatı

Ziraat Bankası –  5.000 TL Tutarında Promosyon

Vakıfbank – 5.000 TL Promosyon Fırsatı

DenizBank – Emeklilere 5.000 TL’ye Varan Nakit Promosyon

*Bu rakamlar Ocak 2024’e ait rakamlardır. Başvurmadan önce lütfen bankanızla görüşünüz. 

Bireysel Emeklilikte Emekli Maaşı Miktarları

Bireysel Emeklilik Sistemi devlet teşvikli olarak özel sigorta kurumları tarafından işletilen emeklilik sistemleridir. Burada bireysel emeklilik hesabınıza yapılan katkı payı ödemeleri sisteme dahil olan kişinin seçtiği emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. 10 yıl boyunca sistemde kalınması ve 56 yaşının doldurulması halinde ise emekliliğe hak kazanılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz