Ana Sayfa İnsan Kaynakları Güncel haberler İstatistik sevenler için güzel haber!

İstatistik sevenler için güzel haber!

2742
0

Grid detayında nüfus istatistikleri açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son veriler istatistik alanını sevenler için oldukça dikkat çekici. Nüfusa ait bilgiler açısından çok değerli olan veriler Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak grid detayında açıklandı. 

İstatiksel bilgileri okumayı seven, işinde ve araştırmalarında nüfusa ait bilgileri kullananlar için TÜİK önemli bir haberi duyurdu. Avrupa Birliği standartlarına uygun coğrafi bilgi sistemleri altyapısı kullanılan bu yeni verilerde 1 km²’lik alan (grid) detayında nüfus istatistikleri üretildi. Mahalle bazında toplam nüfus, kadın-erkek oranı, yaş kırılımı, okur-yazarlık oranı ve ortalama eğitim süresi bilgilerine kolay bir şekilde ulaşılabiliyor.

“Mekansal Adres Kayıt Sistemi Projesi”nin hayata geçirilmesiyle üretilen veriler, idari yapı değişikliklerinden (il/ilçe/belediye/köy kuruluşu, kaldırılışı, bölünmesi, idari bağlılık veya sınır değişiklikleri) etkilenmeyen yıllar itibarıyla karşılaştırılabilir nüfus istatistiklerini ortaya koyuyor.

Grid Düzeyinde Nüfus İstatistikleri’ne “https://cip.tuik.gov.tr/” Coğrafi İstatistik Portalı’ndan ulaşılabiliyor.

Sitede nüfus ve istihdamla ilgili dikkat çeken rakamlar var. Öğrenci başına düşen öğretmen sayısı, hasta başına düşen hekim sayısı, sinema  sayısı, bin kişi başına düşen otomobil sayısı, trafik kazası sayıları, konut sayıları gibi önemli veriler yer alıyor.

Yakın zamanda aynı detaylarda “Sosyoekonomik Seviye” bilgisinin üretilmesi çalışmaları da devam ediyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz